Com millorar les cadenes de subministrament i aconseguir l’èxit internacional (e-book)

Gran part de l’èxit d’una empresa depèn de al bon funcionament de la cadena de subministrament, un procés crucial dins de qualsevol negoci.

 • Les empreses competeixen a través de la capacitat de la seva cadena de subministrament, ja que  determina la seva forma de planificar, comprar, fabricar i distribuir mercaderies .
 • Per tant, es tracta d’un procés vital per tirar endavant el negoci. Com millorar la cadena de subministrament?

Les millores en la cadena de subministrament , a més d’estalviar molts diners a les empreses, incrementen els ingressos. I així ho demostren recents estudis com el “Top 25 de la cadena de subministrament de Gartner” ( Gartner Supply Chain Top 25 2021 ). Aquest document, a més, ofereix un llistat d’empreses que es desenvolupen eficaçment en un escenari pospandemia gràcies a l’excel·lència en la gestió de la cadena de subministrament.

De fet, el lideratge en la cadena de subministrament ha portat a empreses com Cysco Sistems , un exemple de companyia innovadora en alta tecnologia, a el primer lloc per segon any consecutiu.

Com millorar la cadena de subministrament i diferenciar-te de la competència? Quin paper juga la tecnologia en l’optimització d’aquest important procés? En aquest post, et donem resposta a aquestes i altres qüestions sobre la cadena de subministrament.


Comparteix! Millorar la cadena de subministraments augmenta els ingressos de l’negoci. Descobreix com aconseguir-ho!


Reptes dins de l’entorn digital en la millora de la cadena de subministrament

Amb el digital, el mercat internacional no deixa de créixer. Per això, els líders empresarials busquen formes de  avançar-  a la competència, però també s’enfronten a la constant  evolució de l’mercat . Per exemple:

 • Els clients coneixen millor les tecnologies digitals, de manera que les seves exigències són més grans pel que fa a la disponibilitat de productes, i el termini entre la comanda i la recepció.
 • Un mercat global implica més competència de tot el món.
 • En molts sectors, la normativa és cada vegada més restrictiva.
 • Cada vegada es disposa de més tecnologia, com sensors i eines d’anàlisi, que permet a les empreses predir la demanda dels consumidors i distribuir productes amb major  eficàcia i eficiència .

Gestió de la cadena de subministrament

Per afrontar aquests problemes, els directius de les empreses voldran  una estratègia eficaç  de gestió de la cadena de subministrament que els permeti  controlar el flux de béns i serveis  per la companyia.

Muddassir Ahmed , expert en la gestió de la cadena de subministrament i que ha escrit molt sobre el tema, ens dóna alguns consells importants sobre el tema. En la seva opinió, hi ha  quatre pilars bàsics  perquè una estratègia satisfactòria de gestió de la cadena de subministrament permeti que les empreses estiguin a l’altura de l’exigència dels clients i augmentin el benefici.

Pilar 1: la gent

Si ets un executiu d’una empresa, no necessites coneixements tècnics profunds per entendre el que passa a cada nivell i en cada departament. Per prendre decisions fonamentades i pensar estratègicament sobre la cadena de subministrament, has de  contractar experts  en cada tasca especialitzada d’anàlisi.

En paraules de Muddassir, “si treballes amb un analista empresarial en l’estratègia de gestió de la teva cadena de subministrament, ets lliure per dedicar  més temps  a definir les funcions i responsabilitats de tots en l’empresa, mantenir els seus plans de desenvolupament i prendre decisions fundades que impulsin el benefici “.

El que has de fer:

¡Reparteix responsabilitat! Involucra experts que ajudin a decidir amb fonament en cada nivell i en cada departament de l’empresa.

Pilar 2: els sistemes

A més de l’anàlisi d’experts, les empreses necessiten  la tecnologia  per planificar, preveure i  gestionar l’inventari  juntament amb la informació financera relativa a la cadena de subministrament. Com a directiu, hauràs d’avaluar què  programari empresarial  és més adequat per a les teves necessitats.

Per exemple, una empresa petita podria començar amb fulls de càlcul per gestionar la comptabilitat, i preveure i controlar les existències. No obstant això, a l’  créixer , s’enfrontarà a importants dificultats de gestió i, amb eines tan bàsiques, no podrà prendre mesures imprescindibles, com calcular les existències que necessita o preveure el creixement futur.

Nick Castellina , vicepresident i director del grup de recerca de  Aberdeen Group , afirma: “si tens massa quantitat d’un producte i es queda sense vendre, això representa un cost per a l’empresa. Al revés, si no disposes de suficient estoc, perds negoci “.

Si la teva empresa ha crescut de grandària i et costa gestionar la cadena de subministrament, hauries de  plantejar-te aquestes qüestions  i demanar informació als departaments afectats:

 • Quin sistema o solució necessitem per gestionar l’empresa?
 • Podem fer previsions precises sobre la cadena de subministrament i el nostre creixement en el futur?
 • Quines són les nostres necessitats de gestió ara i en el futur?
 • Quines són les principals dificultats que hem de resoldre?

El que has de fer:

Pregunta a la gent de la teva empresa. Entén les necessitats i exigències, la qual cosa t’ajudarà a escollir els sistemes adequats que et permetran treballar amb la major eficàcia.

cadenes de subministrament

Si un procés impedeix l’eficàcia de la cadena de subministrament, cal assegurar-se donar la formació adequada a l’equip que treballa en primera línia.

Pilar 3: els processos

Tenir la tecnologia adequada no n’hi ha prou per gestionar la cadena de subministrament. Com a directiu, hauràs de posar en marxa plans per analitzar  com funciona la teva empresa  i oferir  formació  en tots els sistemes dels que hem parlat ja. És clau per no perdre el pas amb les demandes dels clients i els canvis de mercat.

Amb el suport de la tecnologia i el teu analista, estàs en bona posició per i xaminar la situació financera i les dades de l’  inventari  de la teva empresa. Entre les preguntes clau que has de fer estan les següents:

 • Quin és el cost dels processos i quant han de durar?
 • Quant es triga a enviar els productes als clients?
 • Quina és la productivitat general de la plantilla?

“Fixa’t en com estan les coses en l’empresa i  confirma la teva intuïció amb xifres reals “, diu Nick. “La clau podria ser donar prioritat a certes parts de l’empresa de les que vols obtenir més”.

El que has de fer:

Examina els processos de la teva empresa. Assegura’t que els empleats treballin amb eficàcia i comprova si la teva cadena de subministrament funciona com cal.

Pilar 4: la posada en pràctica

Si l’estratègia de gestió de la cadena de subministrament funciona, és probable que pugin els  índexs de satisfacció  dels clients, que baixin els costos de la cadena de subministrament, que els empleats facin servir els sistemes i processos com deuen, i que es maximitzin els beneficis en tota l’empresa.

Però no existeixen els remeis ràpids; com a directiu, veuràs que gran part del teu temps es va a esbrinar com aconseguir els principals objectius de l’empresa. També has de obrir-te a la possibilitat de  fracassar … i  aprendre dels errors .

La clau d’una bona actuació i de l’acompliment dels objectius de l’empresa és  prendre decisions  sobre la cadena de subministrament  fonamentades en dades precises . Unes dades inexactes donaran lloc a suposicions equivocades.

Nick  explica: “unes decisions sobre la cadena de subministrament basades en informació inexacta, per exemple, sobre els costos dels productes o les necessitats dels clients, poden disminuir els beneficis de l’empresa en lloc de augmentar-los. Pren decisions a partir de dades de confiança i  revisa els resultats sovint “.

El que has de fer:

Pren decisions sobre la cadena de subministrament fonamentades en dades precises i revisa els resultats d’aquestes decisions amb freqüència.

El futur de la cadena de subministrament

Les noves tecnologies estan canviant la manera com les empreses gestionen la cadena de subministrament. L’Internet de les coses, per exemple, pot permetre  que els directius vegin i entenguin el que passa al peu de fàbrica en temps real .

Com diu Muddassir, “abans, si volia esbrinar el que triguen al magatzem en preparar una comanda, hauria necessitat demanar-los que omplissin un formulari amb l’hora d’inici i la de finalització”.

“Ara, puc assabentar-me usant dispositius com rastrejadors connectats per Internet a un  sistema ERP o de gestió empresarial . Aquesta tecnologia cada vegada és més fàcil d’usar i està més difosa “.

Les cadenes de subministrament poden representar  una gran proporció dels costos de moltes empreses . No obstant això, una estratègia eficaç de gestió de la cadena de subministrament permet que les empreses reaccionin a noves oportunitats de creixement de mercat i els ajuda a solcar els períodes d’incertesa econòmica o volatilitat financera, l’impacte de la globalització i els canvis constants.

Deja un comentario